Thuiswerken, een goed idee!

Door het coronavirus is thuiswerken opeens realiteit geworden voor de meeste bedienden. Toch heeft werken van thuis uit veel meer voordelen dan enkel het beperken van de verspreiding van het coronavirus. Als thuiswerk goed wordt aangepakt biedt het voordelen voor zowel werknemer als werkgever.

1. Meer productiviteit

Afleiding vind je overal. En ook op kantoor zijn er vaak verschillende stoorzenders die de werknemer afleiden. Denk maar aan die korte babbeltjes onder collega’s, storende telefoontjes of zelfs social media die toch even je aandacht vragen. Dit heeft natuurlijk effect op jouw productiviteit.

Waarom is van thuis uit werken dan beter? Daar heb je toch ook last van afleiding? Ja, maar deze elementen kan je makkelijker beïnvloeden dan de factoren op kantoor. Zo zal je thuis bijvoorbeeld geen last hebben van collega’s die constant naast je zitten te bellen. Het is echter wel belangrijk om je werktijd thuis hetzelfde op te nemen dan als je dat zou doen op kantoor. Op deze manier ben je helemaal klaar om aan je werkdag te beginnen. Bovendien lijkt het misschien leuk om eens een dagje in je jogging of pyjama te blijven terwijl je thuiswerkt. Maar dit is echter geen goed idee. Om jouw productiviteit te behouden werkt het om te doen alsof je een gewone werkdag op kantoor hebt. Douche, kleed je aan en maak ruimte om een kantoorgevoel te beleven. Mensen zijn gewoontedieren. Behoud de gewoontes die je voordien dagelijks had.

Als je familie hebt die ook thuis zit, probeer dan duidelijke afspraken te maken over jouw “werkuren”.  Door grenzen af te bakenen weten zij wanneer je niet gestoord kan worden. Het helpt hierbij om thuis een aparte kantoorruimte te voorzien die je enkel gebruikt om te werken. Dit zorgt voor een goede balans tussen werk en privé.

Door deze stappen uit te voeren neem je mogelijke afleidingen weg, creëer je een rustigere werkomgeving en zorg je dat thuiswerken een verhoogde productiviteit oplevert.

Bovendien melden werknemers die van thuis uit mogen werken zich minder snel ziek. Dit komt natuurlijk doordat zij makkelijker tot rust kunnen komen en daardoor meer geneigd zijn om toch te werken. Dit maakt het voor de werkgever ook makkelijker. Zij moeten geen taken overdragen aan andere werknemers en creëren bijgevolg geen extra stress.

2. Vermindering in stress

Tegenwoordig is stress veelvoorkomend. Er wordt steeds meer van werknemers gevraagd en laten we eerlijk zijn, het verkeer naar je werk helpt hier ook niet altijd aan. Door van thuis uit te werken zorg je ervoor dat je aan jouw werkdag kan beginnen met een kalme state-of-mind en creëer je een betere werk-privé balans.

Daarnaast kunnen werknemers op deze manier zelf hun werkdag samenstellen. Ook dit bevordert de gemoedstoestand doordat je nu zelf meer controle hebt. Niet iedereen werkt namelijk even goed op hetzelfde moment van de dag. Door de bal bij werknemers te leggen, kunnen zij werken op het moment waarop ze het best presteren en pauze nemen wanneer er behoefte aan is. Dit verhoogt de concentratie en zorgt ervoor dat de motivatie en het werkplezier blijven.

Maar, hier moeten uiteraard duidelijke afspraken over gemaakt worden. Duidelijke communicatie speelt de hoofdrol in een goed functionerend bedrijf, ongeacht of het gaat om een bedrijf waarvan de werknemers van thuis uit werken of vanop kantoor. Spreek daarom duidelijk enkele regels af en houd jouw werkgever op de hoogte van jouw verrichte werk.

3. Besparingen

Niet enkel werknemers hebben er baat bij om van thuis uit te werken. Ook voor werkgevers zijn er grote voordelen aan verbonden. Denk bijvoorbeeld maar aan de kostenbesparingen op lange termijn: reiskosten, stroom, kantoorruimte, parkeerruimte …

Bovendien blijkt dat werknemers minder geneigd zijn om van job te veranderen als ze de flexibiliteit krijgen om van thuis uit te werken. Daarnaast voelen de werknemers het vertrouwen van de werkgever omdat die erin gelooft dat zijn werknemers van thuis uit het werk zullen doen dat vooropgesteld is. Dit biedt werkgevers het voordeel dat er minder tijd en kosten gestoken moeten worden in het verwervingsproces en de opleiding van nieuw personeel.

Thuiswerken, een slimme zet!

Thuiswerken biedt dus niet enkel voordelen voor de werknemers, maar ook voor de werkgever. Daarnaast wint ook de maatschappij en het milieu met thuiswerk doordat er minder vervuilende wagens in de file moeten gaan staan. Wanneer je als bedrijf dit goed aanpakt kan je dus kosten besparen en zorgen dat er meer productiviteit en minder stress bij jouw werknemers is. Uiteraard is dit even wennen, maar zodra je er gewoon aan bent zal je zien dat dit een goede zet is voor het bedrijf.

Heb jij trouwens hulp nodig met jouw communicatie in deze moeilijke tijd door het coronavirus? Neem dan zeker contact met ons op of bekijk onze diensten om te zien wat wij voor jou kunnen doen!